sep 08, 2023 / by akv Vriendenschaar / Geen reacties

Nieuwe trainer/coach van Vriendenschaar 2

Inmiddels kunnen we Jorrit de Grutter niet meer wegdenken als hoofdtrainer van onze selectie. Vorig jaar sloot Ron Koster – een goede bekende van de club ? – zich aan als trainer/coach van Vriendenschaar 1. Raymond de Vogel en Ronald Spoorendonk namen als trainers/coaches van Vriendenschaar 2 afscheid na afgelopen seizoen. Maar gelukkig sprong Frank van der Meer in dit gat! Hij stelt zich graag voor.

Mijn naam is Frank van der Meer, 59 jaar oud (jong) en geboren en getogen in Mijdrecht. Ik woon al ruim 25 jaar samen met mijn vriendin José van Nieukerke, die ik – hoe kan het bijna anders – op het korfbalveld heb leren kennen. We hebben geen kinderen.

Mijn korfbalhistorie begint zoals voor zovelen op bijna 8-jarige leeftijd; met als eerste wedstrijden het paastoernooi van het Amsterdamse Blauw-Wit. Ik heb de hele jeugd bij Atlantis doorlopen om uiteindelijk als 25-jarige mijn definitieve entree te maken in de Mijdrechtse hoofdmacht. Qua niveau heb ik wat invalbeurten in de standaard eerste klasse en een jaar reserve overgangsklasse met het tweede team van Atlantis mee mogen maken. Als basisspeler van het eerste team een flink aantal jaren pendelen tussen de tweede en derde klasse. Vaak bleef ons verblijf in de tweede klasse slechts beperkt tot één of twee seizoenen. Wel heb ik geluk gehad trainen te krijgen van een flink aantal goede trainers. Die elk op hun manier mijn kijk op het korfballen vorm hebben gegeven. Door aanhoudende blessures aan mijn kuiten heb ik op een zeker moment moeten besluiten te stoppen met actief korfballen.

Gelukkig kon ik er toch nog een actief gevolg aan geven doordat ik in die tijd al gestart was met wedstrijden voor het KNKV te fluiten. Uiteindelijk heb ik het daar qua niveau gebracht tot acht jaar overgangsklasse en uiteindelijk ook nog twee jaar hoofdklasse, met als hoogtepunt de kruisfinale voor promotie naar de korfballeague tussen LDODK en Tempo en een tweetal wedstrijden in de veld Ereklasse (o.a. PKC – Dalto).

Op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=HXUB9pwkSJc) vind je hiervan nog een kort filmpje als bewijs met mooi commentaar in het Fries. Niet onvermeld mag blijven dat ik dit samen deed met mijn maatje Charles Keijman die het al die jaren met mij heeft vol gehouden om stad en land af te rijden voor onze wedstrijden.

Voor het KNKV ben ik ook nog bezig geweest als docent scheidsrechtersopleidingen, beoordelaar, begeleider/coach in de talentenpoule van het KNKV en docent voor de landelijke bijscholingen van de scheidsrechters. Een aantal van deze activiteiten staan momenteel op een lager pitje.

Qua trainerservaring heb ik mijn sporen voornamelijk verdiend binnen Atlantis. Buiten het eerste team en lager dan de B-jeugd zijn er binnen Atlantis geen teams die ik niet in de loop van de jaren een keer onder mijn hoede heb gehad. Slechts het feit dat ik in de weekenden niet beschikbaar was om te coachen heeft mij ervan weerhouden om eerder het trainerspad op te gaan.

De coronaperiode en het lang stilliggen van welke vorm van competitie dan ook hebben mij doen reflecteren wat ik graag nog zou willen doen. Uiteindelijke conclusie was: training geven aan een groep met de daarbij behorende coaching. Het samen met een groep op pad gaan en een traject op te starten waarin iedereen tot waarde komt en zichzelf kan ontplooien. Met als basis een goede conditie en een goede techniek. Voorwaarden om de juiste keuzes in het veld te kunnen maken. Hard lopen kunnen ze overal en op elk niveau, maar slimheid en juiste keuzes onderscheiden de betere korfballer. Ik hoop hier samen met de Vriendenschaar-selectie stappen in te kunnen maken en hoop dat dit tot mooie resultaten mag leiden. Zowel sportief als menselijk.

De afgelopen twee seizoen heb ik dat gedaan bij Sporting Badhoevedorp. Met als resultaat een drietal promoties en helaas ook één degradatie. Nu dan de overstap naar Vriendenschaar. Ik hoop op een mooie samenwerking!